Kort om matematik

För cirka två år sedan började jag läsa matematik. Det är ett ofta missuppfattat ämne. Eftersom de tidiga matematiska kurserna behandlar någon sorts intuitiv beräkningsvetenskap tycks många tro att matematik handlar i stora ordalag om att beräkna, snarare vill jag beskriva matematik som en samling vackra upptäckter och djärva teorier. Till exempel måste många av oss tycka att flygplan, mobiler och internet inte är produkten av slumpen, vi förstår att bakom alla dessa innovationer har det funnits mycket tankeverksamhet, misslyckanden och succéer. Få uppmärksammar dock att matematiken ofta är den drivande kraften bakom alla sådana mänskliga konstruktioner, och så kanske det har varit sedan Galileo skrev att naturen är skrivet i matematikens språk. I och med den matematiska statistiken kanske vi också kan säga att samhället är skrivet i matematikens språk, något som samhällsanalytikerna säkert skulle vilja veta svaret på.

För mig är det dock inte argumentet om det orimliga bidraget som matematiken stått till svars för i naturvetenskapen som är den främsta anledningen till att ämnet är förbaskat intressant. Jag tycker om filosofi eftersom du kan göra det från fåtöljen, och matematik är likadant; för när ett och annat pris delas ut i matematisk vetenskap för en vacker upptäckt kanske en journalist frågar om dess tillämpningar, till vilket matematikern så ofta svarar att det inte finns några tillämpningar via de nyvunna matematiska upptäckterna.

För många av oss matematiker är matematik kul, och så var det med det. För andra kan det vara skönheten som lever inom matematiken. Ytterligare andra fascineras av hur de tror att matematiken speglar verkligheten. Vissa gillar bara att ta sig igenom de där tankenötterna. Huvudsaken är att det i matematik, som i många av mänsklighetens stora projekt, finns mycket glädje, mycket sorg och mycket liv. Det är inte möjligt för mig att reducera matematiken till ett torrt ämne, för det är mångfacetterat och påtagligt intresseväckande med sin oavbrutna ström av frågor som fortsätter hjälpa oss att leta på rätt ställen och göra de rätta besluten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s